انتخاب موضوع پژوهش، همواره یکی از دغدغه های اصلی دانشجویان تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران بوده است. از سوی دیگر، سازمانهای داخل کشور در محیط کار با چالش ها و مسایل مختلفی روبرو هستند که پاسخ به هریک از آنها مطالعه و انجام پژوهش خاصی را می طلبد. در راستای این امر، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) پایگاهی را راه اندازی کرده است که می تواند پاسخگوی این نیاز باشد.
سامانه عرضه و تقاضای پژوهش(ساعت) محیطی است که میان درخواست کنندگان و عرضه کنندگان پژوهش در کشور پیوند برقرار می سازد. هدف آن، ایجاد پیوندی میان پایان نامه ها و رساله های تحصیلات تکمیلی با نیازهای پژوهشی سازمانهاست. ایجاد این پیوند، از طریق یک پایگاه روزآمد و جامع از تقاضاهای پژوهش و عرضه پژوهش پشتیبانی می شود.
سازمان ها می توانند در این سامانه، درخواست ها و حمایت های خود را به آگاهی پژوهشگران برسانند. از طرف دیگر، دانشجویان تحصیلات تکمیلی نیز می توانند توانمندی ها و گرایش های پژوهشی خود را به همراه حمایت هایی که برای پیگیری آنها نیاز دارند، به اطلاع سازمان ها برسانند.
به عبارت دیگر، کار اصلی این سامانه، از طرفی ایجاد محیطی است که نیازها و حمایت های سازمان ها را از پژوهش به آگاهی همگان می رساند و از طرف دیگر، با معرفی پژوهشگران به سازمان ها، همکاری میان آنها را میسر و ساده می سازد.
جستجو در این سامانه به دو شکل صورت می گیرد:
جستجو در پیشنهادیه ها: در این قسمت سازمان ها می توانند براساس نام پژوهشگر، عنوان، کلیدواژه و ... جستحوی خود را انجام دهند و پیشینه و کارنامه علمی پژوهشگر و پیشنهادی های وی را برای انجام پژوهش مشاهده نمایند و با پژوهشگران هر حوزه آشنا شوند.
جستجو در پژوهش ها: پژوهشگران می توانند در این قسمت به چستجوی سازمان ها و نیازهای پژوهشی و حمایت های آنها بپردازند.
با توجه به اینکه این سامانه فقط محلی برای پیوند میان نیازها و توانمندی های پژوهشی در کشور است، مسوولیت اعتبار محتوا و اطلاعات ارایه شده از طرف درخواست کنندگان و عرضه کنندگان پژوهش، به عهده افراد است و ایرانداک هیچ مسوولیتی در این زمینه ندارد.
در این سامانه، فهرستی از داغ ترین پژوهش ها و پژوهشگران برتر نیز ارایه شده است. این سامانه در حال حاضر به صورت آزمایشی در دسترس پژوهشگران است.